Founded By All, Klokgebouw Eindhoven

In het kader van de multifunctionele herbestemming van het voormalige Philipsterrein Strijp-S, is Bureau Jochem Heijmans door Trudo Monumenten gevraagd om een werkomgeving voor designincubator Founded By All in het Klokgebouw te ontwerpen.

Het ruimtelijk ontwerp van Bureau Jochem Heijmans voorziet in werkplekken voor zelfstandigen in een open ruimte en in gesloten kantoren voor bedrijven met meerdere mensen. Daartussen is voorzien in expositieruimten, vergaderplekken, presentatieruimten, een werkplaats, een workshopruimte, een keuken en een huiskamer. De ruimtelijke organisatie van bovengenoemd programma is opgebouwd rondom een gecombineerd routesysteem, dat bestaat uit een lineaire corridor en een meanderende ‘route architecturale’.

Bij aankomst op de verdieping is er zicht op de open werkvloer, ook voor niet-bezoekers. Eenmaal binnen, betreed je de Founded By All arena en kan de gebruiker bepalen welke route geschikt is voor het aanstaande bezoek. De lineaire corridor functioneert daarbij als formele ontsluiting van de gehele verdieping en voert direct naar de huiskamer. De meanderende tegenhanger is een informele ‘route architecturale’ en voert de bezoeker langs verschillende typen werkplekken en een divers aanbod aan algemene ruimtes en voorzieningen. Bijzonder hierbij is dat middels trappen en hellingbanen een glooiend landschap is gecreëerd dat de beleving van het dynamisch geheel versterkt en waarbij de oorspronkelijke gebouwstructuur vanuit verschillende percepties ervaarbaar is gemaakt.

Het slotakkoord wordt ingeleid door een multifunctionele werkplaats gecombineerd met een workshop- en vergaderruimte. Eenmaal in de hoger gelegen bar met huiskamer is er uitzicht over de binnenstad van Eindhoven.

Opdrachtgever:Trudo Monumenten i.s.m. Design Incubator Founded By All
Ontwerp:Masterplan ontwerp en uitwerking:
Bureau Jochem Heijmans
Uitvoering:Stam en de Koning Bouw
Advies:WHR / Vianen Bouwadvies / DHV
Start ontwerp:April 2012
Start bouw:Maart 2013
Oplevering:Oktober 2013
Bruto vloeropp:1500m2
Beeldmateriaal:Bureau Jochem Heijmans
Bijzonderheden:

Supervisie: Arie van Rangelrooy

Ondersteunde architecten: Architecten|en|en

Deelplan ontwerp: Ronald Swinkels Founded By All

Beeldmateriaal: Bas Gijselhart BASEPHOTOGRAPHY