Onderwijsprojecten

Bureau Jochem Heijmans organiseert met regelmaat activiteiten, colleges, lezingen en workshops voor studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam, voor de Academie van Bouwkunst Arnhem en voor de Technische Universiteit Eindhoven.

Jochem Heijmans: “In mijn benadering van het vak als architect wordt altijd gezocht naar een overlap tussen praktijk- en ontwerponderwijs. Juist in deze overlap komt de essentie van het ontwerpproces aan het licht. In mijn dagelijkse werk als architect zijn denken en maken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit komt tot uitdrukking in het doorbreken van de lineaire benadering van ‘analyse – concept – ontwerp – realisatie’. Het maken vormt geen uitvoeringstechnisch probleem, maar is een belangrijke bron van inspiratie en wordt daarom in het ontwerpproces naar voren gehaald.”

Volgens Jochem Heijmans vormt de samenhang tussen constructie, ruimte en materiaal daarom een belangrijke inspiratiebron: “Het vervaardigen van maquettes, het ontwikkelen van prototypen en het uitvoeren van materiaalexperimenten leidt tot ontdekkingen die het concept en de uitwerking van een ontwerp op geheel eigen wijze beïnvloeden.”

In de workshops en lezingen die Jochem Heijmans verzorgt, staat de didactische vorm – waarbij ontwerpen en maken met elkaar zijn verbonden – altijd centraal. Dit betekent ‘denken door te doen’. Wanneer we eerst denken en dan pas doen, dan wordt de directe relatie tussen ontwerp en bouwobject namelijk belemmerd.

Ook voor bedrijven of organisaties kan Jochem interessante en leerzame workshops opzetten. Interesse? Neem contact op met Bureau Jochem Heijmans >>

Opdrachtgever:Academie van Bouwkunst Amsterdam / Academie van Bouwkunst Arnhem / ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten / TU/e Eindhoven
Beeldmateriaal:Jeroen Musch / Michiel van Mastrigt / Bureau Jochem Heijmans

Op www.jochemheijmans.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer.