Nieuw leven in Schuttersbosch

Gezamenlijk bouwen aan buurt en huis. 

In Schuttersbosch aan de bos- en heiderijke zuidrand van Eindhoven bouwde Philips in 1953 meer dan tweehonderdvijftig eenlaagse woningen. Woningen van de Belgische staat die aanvankelijk bedoeld waren voor Belgisch-Congo kwamen beschikbaar omdat er een einde kwam aan de Belgische annexatie en de bouwpakketten dus niet meer naar Congo werden getransporteerd. Philips nam de bouwpakketten over en betaalden met aardappels en elektronica producten. Eenmaal opgebouwd in het Eindhovense Schuttersbosch werden de houten systeemwoningen bewoond door starters en gezinnen, jonge academici, Natlab ingenieurs en commerciële medewerkers van Philips. In de nieuwe wijk heerste optimisme over de toekomst. Kinderen speelden buiten en er was een goed buurtleven. Zo kwam het sociaal leven in Schutterbosch tot bloei met een eigen markt, feesten en jeu de boules baan. Nu, ruim zestig jaar later staat een deel van de woningen er nog steeds, kan het sociaal leven in de huidige wijk wel een impuls gebruiken, en lijken de woningen afgedaan.

Met aandacht voor dit maatschappelijk-cultureel erfgoed en met landschappelijk, architectonisch en maatschappelijk besef transformeren wij de woningen tot ingetogen boshuisjes die recht doen aan de plek. Essentieel bij deze transformatie is een aanpak waarbij de samenwerking tussen architecten, huidige bewoners en nieuwe bewoners resulteert in zowel landschappelijke, architectonische en maatschappelijk samenhang. Het opbouwen en heropbouwen van de buurt start al in de initiatieffase van het project. Gezamenlijk bouwen aan buurt en huis.

De vernieuwde ‘Belgische Woning’ is een groeihuis in optimale conditie. Aan het basishuis is een veelzijdig bouwpakket van uitbreidingmodulen toegevoegd met oog voor de geschiedenis en de huidige economische tijd.

Dit initiatief is een gezamenlijk project van twee samenwerkende architectenbureaus. Bureau Jochem Heijmans en M3H Architecten hebben hier de krachten gebundeld.

De film ‘Nieuw leven in Schuttersbosch’ is als korte documentaire de proloog van het initiatief. [klik hieronder op video]

Schuttersbosch woningbouw geschiedenis van Eindhoven

Op www.jochemheijmans.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer.