Gebouw voor Urban Culture & Sports

Op Strijp S in Eindhoven is de eerste fase van de herbestemming en renovatie van de voormalige Philips centrale gereedschapmakerij tot een gebouw voor Urban sport afgerond. Een tweede fase met verdergaande programma specifieke transformatie ingrepen is in voorbereiding. Bureau Jochem Heijmans is als architect en renovatie ingenieur verantwoordelijk voor een integraal ontwerp en duurzaam behoud.

Urban sport.

De Philips centrale gereedschapmakerij, gebouw SEU, is ontworpen door Bouwbureau NV Philips en is in twee fases gerealiseerd tussen 1950 en 1960. Het gebouw is 115 meter lang, 41 meter breed, 8 meter hoog en voorziet in 600m2 kelder. Een zestal sheddaken zijn de kroon op dit werk. Het veertigduizend kuub tellende brute staal juweel op het voormalige Philipsterrein stond aanvankelijk op de lijst om gesloopt te worden. Gedurende de crisisjaren 2008 – 2013 is de sloop uitgesteld en hebben diverse Urban Sports zich in het gebouw genesteld. Het resultaat van deze interventie, in het hart van Strijp-S, is een uitzonderlijke verrijking voor dit nieuwe stadsdeel in wording. Afgelopen jaar is het gebouw gerenoveerd en samen met de gebruikers verder geoptimaliseerd. De geplande nieuwe woningen worden er nu deels als een brug overheen gebouwd.

Herbestemming.

Het gebouw volume van de gereedschapmakerij lijkt op maat gemaakt voor het nieuwe Urban sport landschap en is daarmee op gebouwniveau een uiterst vanzelfsprekende herbestemming. Zowel ruimtelijk als op gebruikersniveau functioneert het park en gebouw nu als een geheel. De huid van het gebouw is getransformeerd tot een veelzijdig gevelvlies. Dichte geveldelen fungeren als drager voor graffiti kunstwerken en stalen gevelpuien met glas werken als vitrine en maakt de energie van de Urban sport artiesten navoelbaar voor passanten. De dakgevel met sheddaken voorziet het gebouw van noorderlicht. In de nabije toekomst zal nog worden voorzien in een nieuwe entree, ruimte voor muziek in de kelder, een Urban sportkantine met terras en een buitenbaan waarmee de transformatie voorlopig wordt afgerond.

Opdrachtgever:Trudo
Ontwerp:Bureau Jochem Heijmans
Uitvoering:Stam + De Koning Bouw B.V.
Advies:Deerns Nederland B.V. / Vianen Bouwadvies / Unica Installatietechniek B.V. / Electrotechnisch Buro Sweegers B.V.
Start ontwerp:2016
Start bouw:2017
Oplevering:2018
Bruto vloeropp:7.000m2
Beeldmateriaal:BASEPHOTOGRAPHY
Urban Sport

Op www.jochemheijmans.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Lees meer.